Topuk dikeni, calcaneus denilen topuk kemiği altında kalsiyum depolanmasına bağlı zaman içinde sivri bir kemiksi çıkıntı oluşmasına bağlı ortaya çıkan rahatsızlıktır.

Çıkıntı ortaya çıktıkça topukta irritasyon ve şişlik ortaya çıkar, sinirler ve komşu dokular bası altında kalır, sonuçta ağrı oluşur. Özellikle sabah ilk adımda oluşan ağrı, topuk dikeni tanısında önemli bir bulgudur.

Peki topuk dikeni neden oluşur?

Topuk dikeninin oluşmasında en önemli faktör ağırlık aktarımı hatalarıdır. Kişi vücut ağırlığını ayağına homojen bir şekilde aktaramadığında yük aktarım hataları oluşur. Genelde topuğa ve ön ayağa yüklenim fazla olduğundan, topukta rahatsızlık oluşma durumu kaçınılmazdır. Topuğa verilen şok boyutundaki fazla yük zamanla ayak tarafından tolere edilemez ve topuk dikeni vb. sorunlar meydana gelebilir.

Peki çözüm nedir?

Topuk dikeninde çözüm için fizik tedavi, elektroterapi cihaz uygulamaları, egzersiz ve kişiye özel ortopedik tabanlık kullanımı önemli rol oynamaktadır. Ortopedik tabanlığın görevi topuğa binen fazla yükü absorbe etmek ve bu sayede sorunun azalmasını sağlamaktır. Bu noktada ayağın yerine getiremediği görevi tabanlık gerçekleştirir. Kullanılacak olan tabanlıklar topuk bölgesindeki yükü azaltmaya yönelik olmalıdır. Tabanlık vücut ağırlığının eşit dağılmasını, adımın doğal fonksiyonda gerçekleşmesini sağlar. Özellikle düzenli ayak egzersizleri ile kombine edilmiş şekilde kullanılan tabanlıklar tedavide çok etkilidir.