İnsan anatomisinin doğası gereği, yere yük aktarımında ayak ve ayak biyomekaniği büyük önem arz etmektedir.

Ayak zemine temasının çoğunluğunu 3 nokta üzerinden gerçekleştirmektedir. Noktasal temasın ayak yapısına bağlı olarak değişen değerleri ve yük aktarım dengesi doğrudan dize ve bir üst eklemi olan kalça eklemine stres aktarımını arttırdığı bilimsel çalışmalarca kanıtlanmıştır.

Gelişen ayak deformitesinin, eklem dizilimine bağlı olarak eklem açılarını değiştirmesi, doğrudan yer çekimine karşı gravite hattının (ağırlık aktarma merkezi) kaymasına neden olduğu gibi postürün adaptasyona bağlı olarak durumu kompanse etme çalışması sonucu doğal postür yapısı bozulmaktadır.

Yapılan çalışmaların sonucunda kas-iskelet sisteminin kinematik sistem üzerinden olduğu kadar fasyal sistem üzerinden de doğrudan bağlantılı olduğu ayak taban gerginliğinin, uyluk arka kas gruplarında kısalığa ve buna bağlı olarak postüral deformiteye sebep olabileceği öngörülmektedir.

Koruyucu fizyoterapi kapsamında gelişen ayak deformitesine yönelik seçilen tabanlıklarımız kişiye özel olarak tasarlanması sayesinde, deformiteyi kompanse etmektedir. Tabanlıkların dinamik yapısı ile aktif harekete izin vermesi; gelişen durumun kinematik olarak etkilerini azaltacak ve doğrudan postür yapısını pozitif yönde etkileyecektir. Uygulama sonrasında takip ve gerekli egzersizler ile desteklenmesi sağlanacak pozitif etkinin gücünü artıracaktır.